3. ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 2007

Είναι αλήθεια, ότι κάθε χρόνο όλο και καλύτερο είναι το πανηγύρι μας και όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται. Πραγματική κοσμοσυρροή   και φέτος στη μνήμη της Αγίας Άννας, στο Μπουλιάρι. Περισσότερος κόσμος από κάθε άλλη φορά βρέθηκε, παραμονή το βράδυ, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και αφού άναψε το κεράκι του διασκέδασε μέχρι πρωίας. Ανήμερα το πρωί, λόγω του εργάσιμου των ημερών, βρέθηκε λιγότερος κόσμος. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το πανηγύρι, που για άλλη μια φορά οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπουλιαριτών Τρίπολης. Η άψογη οργάνωση, η περιποίηση και η φροντίδα του χώρου, η φιλική και ευγενική εξυπηρέτηση από τα μέλη του Συλλόγου, ήταν τα κύρια στοιχεία που βοήθησαν ώστε να ευχαριστηθούν όλοι, να γλεντήσουν όλοι με την ψυχή τους και να φύγουν κατενθουσιασμένοι και με την υπόσχεση ότι και του χρόνου θα είναι και πάλι μαζί μας. Με πολλή χαρά είδαμε ανθρώπους από πολύ μακριά, που ήρθαν για να τιμήσουν το πανηγύρι μας. Διακρίναμε συγχωριανούς και φίλους από Λαμία, Κόρινθο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη, Αθήνα, Τρίπολη, από τα γειτονικά χωριά, κλπ.
 
Τα προσφερόμενα εδέσματα – η καλοψημένη γουρνοπούλα, τα σουβλάκια, το τυρί, η σαλάτα- ήταν άριστης ποιότητας και σε συνδυασμό με τις παγωμένες μπύρες και τα άλλα ποτά, προετοίμαζαν τον επισκέπτη και τον καλεσμένο για μια υπέροχη βραδιά.
 
Η εμφάνιση του ΣΔΟΕ, στο χώρο του πανηγυριού ουδόλως επηρέασε τους παρευρισκομένους ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο «βρέθηκε νόμιμο» στα πάντα.
 
Η ορχήστρα, με κλαρινίστα, τον Μάκη Σαλέα, τους τραγουδιστές Τάκη Μπαλάση, Δήμητρα και Γιώργο Μπέκιο και τον συγχωριανό μας Αγγελή Τσίρμπα, ήταν αυτή έδωσε τη δική της νότα και ομόρφυνε περισσότερο τη βραδιά. Έξι και εφτά χορούς μετρήσαμε κάποια στιγμή, το γλέντι ατελείωτο και όσο περνούσε η ώρα όλο και άναβε περισσότερο. Έξι παρά κάτι, το πρωί σταμάτησαν τα όργανα, ίσια-ίσια που προλάβαμε   να καθαρίσουμε το χώρο, για τη Θεία Λειτουργία και τον ερχομό του Μητροπολίτη μας.
 
Τίμησε, με την παρουσία του τη γιορτή της Αγίας Άννας και το πανηγύρι μας ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τις μικρές και απόμακρες ενορίες. Συλλειτούργησαν μαζί του οι : παπα- Χρήστος Κυριακόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, παπα- Παναγιώτης Πετρόπουλος, εφημέριος Φτεριάς – Μπουλιαρίου – Γαλατά, παπα-Αντώνης Πολυχρονόπουλος, εφημέριος Μυγδαλιάς, παπα- Γιάννης Κούλης, εφημέριος Τροπαίων, παπα-Γιάννης Δρακόπουλος, εφημέριος Βυζικίου, παπα-Γιώργης Φράγκος, εφημέριος Περδικονερίου, παπα-Γιάννης Μπαχός, εφημέριος Αγίας Κυριακής Δημητσάνας, βοηθούμενοι στην ψαλτική από τον τέως Πρόεδρο Περδικονερίου, Γιάννη Σταματόπουλο.
 
Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας έγινε η χειροτονία σε «Πρωτοπρεσβύτερο» (Οικονόμο-εξομολογητή) των: παπα-Γιάννη Δρακόπουλου, του παπα-Γιώργη Φράγκου, του παπα-Γιάνη Μπαχού, του παπα-Παναγιώτη Πετρόπουλου και του παπα-Αντώνη Πολυχρονόπουλου. Στη συνέχεια, στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε στην Μητέρα της Παναγίας, την Αγία Άννα, στο θαύμα της γέννησης και αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους, έδωσε συμβουλές και παραινέσεις στους παρευρισκομένους και απάντησε στο χαιρετισμό του Προέδρου για την ανάγκη επάνδρωσης των χηρευάμενων ενοριών. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των συγχωριανών του και του Συλλόγου (δημοσιεύεται στο τέλος της στήλης). Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της Αγίας Άννας, προηγούμένης της σημαίας με την εικόνα της.
 
Παραβρέθηκαν ακόμη ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Μπαλάσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περδικονεριτών Αθήνας κ. Παναγιώτης Πανόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περδικονεριτών κ. Νίκος Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τροπαίων, Πέτρος Ζούνης και Γιάννης Βουδούρης, ο Γραμματέας του Συλλόγου Φτεριωτών Αθήνας, Θ. Αρέστης. Ο Δήμαρχος, όπως μας ενημέρωσε, λόγω έκτακτης και επείγουσας ανάγκης του Δήμου, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
 
Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία του βετεράνου κλαριτζή Κώστα Σταθόπουλου (Χαϊδούλη), καθώς και του Περδικονερίτη ιερέα, γνωστού ανά το πανελλήνιο, για τη μουσική του προσφορά, κ. Χρήστου Κυριακόπουλου, ο οποίος έδειξε το καλλιτεχνικό του χάρισμα, ανοίγοντας το γλέντι ανήμερα, τραγουδώντας την «Πέρδικα», «Τ΄ Αναπλιού το Παλαμήδι» και αρκετά άλλα.
 
Δεν έλειψαν ούτε φέτος οι παραδοσιακές κουλούρες, προσφορά των κατοίκων στην εκκλησία, οι οποίες βγαίνουν στο λόττο. Από τη μεριά του ο Σύλλογος κλήρωσε τα δικά του δώρα και οι αριθμοί που κερδίζουν είναι οι εξής: Ο αριθμός 616 την τηλεόραση, ο αριθμός 681την ηλεκτρική σκούπα, ο αριθμός 378 το σίδερο ατμού, ο αριθμός 386 το DVD, ο αριθμός 523 το επιτραπέζιο μίξερ, ο αριθμός 205 το Micro Hi – Fi united και ο αριθμός 669 τη σιδερώστρα.
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε: 1.Την αρτοποιία – ζαχαροπλαστική «Κατσέλης» και ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο της Εταιρείας, Σταύρο Ν. Ηλιόπουλο, για την προσφορά των γλυκισμάτων, που έκανε στο Σύλλογό μας. 2. Όλους όσους βοήθησαν οικονομικά το Σύλλογό μας (τα ονόματά τους και οι προσφορές τους γράφονται σε άλλη στήλη). 3. Όλους όσους βοήθησαν στην καθαριότητα του χώρου, στο «στήσιμο» του πανηγυριού, στο ψήσιμο, στο σερβίρισμα κλπ. και 4. Σε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους (όσους για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ΄ρθουν τους περιμένουμε του χρόνου!).
 
Εκτός των παραπάνω θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τροπαίων, για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μας με το ποσό των 800 ΕΥΡΩ και το Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας για την οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 2.000 ΕΥΡΩ.
 
Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου, Νικολάου Κ. Μπαλάση, έχει ως εξής:
 
«Σεβασμιώτατε, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σας μεταφέρω το καλωσόρισμα των συμπατριωτών μου και ευλαβώς σας υποδεχόμαστε στο μικρό χωριό μας. Σας υποδεχόμαστε ως Άξιο Ιεράρχη και συνεχιστή του έργου των προκατόχων σας, στην ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Είναι για μας μεγάλη τιμή να παρευρίσκεται μαζί μας ο άξιος ποιμενάρχης μας και πνευματικός άνθρωπος και η εδώ παρουσία σας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος που δείχνετε και για τα μικρά χωριά και τις απόμακρες ενορίες. Εδώ σ΄ αυτά τα μικρά χωριά, οι λίγοι δυστυχώς που έχουν απομείνει, κρατούν ψηλά τη χριστιανική τους πίστη και δεν έχει φτάσει ακόμα εδώ η κουλτούρα της σύγχρονης Ευρώπης, σταυροκοπιούνται στο άκουσμα της καμπάνας όπου κι αν βρίσκονται.
 
Αυτά τα χωριά που χρειάζονται και τη δική σας βοήθεια, στην κινητοποίηση της πολιτείας και των τοπικών αρχόντων, για να ζήσουν, για να ακούγεται η καμπάνα κάθε Κυριακή. Μπορεί η Γορτυνία, ιδιαίτερα ένα τμήμα της να είναι φτωχή, είναι όμως πλούσια η καρδιά και η ψυχή των ανθρώπων της και σεις γνωρίζετε καλύτερα από μας το τι σημαίνει να μιλάς στην ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων και να τις διεγείρεις. Ήδη το έχετε κάνει και στη Μητρόπολή μας, με την επιστολή σας στους νέους και τις συναντήσεις μαζί τους. Τους νέους που έχει τόσο ανάγκη ο πανέμορφος τόπος μας, που θα διαπιστώσετε σε λίγο και μόνος σας, με το διαμάντι της περιοχής, τη Λίμνη του Λάδωνα, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί.
 
Σας μεταφέρω τα ειλικρινή συγχαρητήρια των συγχωριανών μου, για την ενθρόνισή σας και ευχόμαστε άξιος και δυνατός στο κοινωνικό και θεάρεστο έργο σας, προσωπική υγεία, για να ανταποκριθείτε στην ιερή αποστολή σας. Συνεχίστε το έργο των προκατόχων σας, εμπιστευτείτε τους λειτουργούς της πίστης μας. Στηριχθείτε σε μας, το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Θα είμαστε κοντά σας και δίπλα στους ιερείς, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αυτή είναι η υπόσχεση που μπορούμε να σας δώσουμε και εκλάβετέ την ως δώρο, ως στήριγμα, στο ξεκίνημα της θείας και ιερής αποστολής σας.
 
Σ΄ αυτό το σημείο επιτρέψετέ μου, να κάνω μνεία και στις χηρευάμενες ενορίες, όπως και η δική μας, και όσο περνάει από το χέρι σας φροντίστε για την επάνδρωσή τους.
 
Ευχόμαστε η Αγία Άννα, όπως φωτίζει τις σκέψεις και την πορεία των απανταχού ευλαβών προσκυνητών και λειτουργών της πίστεώς μας.

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστούμε που τιμήσατε τη γιορτή της Αγίας Άννας και το χωριό μας. Ευχαριστούμε, επίσης όλους όσους   τίμησαν με την παρουσία τους, χθες βράδυ και σήμερα τη γιορτή και πανήγυρη αυτή».


Επιστροφή